XYLITOL PROJECT

  • Co je xylitol ?

Xylitol též se však nazývá dřevný cukr nebo březový cukr. Patří do skupiny alkoholických cukrů.K výrobě se používají různé druhy lesních porostů a zemědělských surovin bohatých na hemicelulózy. Hemicelulózy jsou přítomné v některých odrůdách tvrdého dřeva (např. bříza a buk), rýže, oves, pšenice a slupky semen bavlny, kukuřičném klasu. Celý proces je složitý a vyžaduje velké technické schopnosti a zkušenosti.

  • Xylitol je nesmírně ceněn pro svoji schopnost chránit zuby před zubním kazem.

Na rozdíl od ostatních cukrů neslouží jako potrava pro ústní mikroflóru, která produkuje kyseliny a poškozuje zubní sklovinu. Naopak napadá a likviduje ústní mikroflóru zodpovědnou za vznik zubního kazu. Xylitol je pomalu absorbován a jen částečně využíván. Proto méně kaloricky zatěžuje tělo: obsahuje o 40 % méně kalorií než běžný cukr. Navíc nestimuluje slinivku k produkci inzulinu. Z tohoto důvodu je se svým glykemickým indexem 13 skvělým sladidlem pro diabetiky.

  • Historie

Xylitol je znám už od roku 1890. V prvopočátcích vývoje Xylitolu bylo dosaženo pouze sirupové verze. V roce 1930 byla úspěšně provedena krystalizace. Toto sladidlo vzniklo z důvodu nedostatku cukru na světových trzích. Po druhé světové válce začali odborníci studovat jeho vliv na inzulín v krvi. Mezi hlavní průkopníky v tomto vývoji patřilo Japonsko, Německo a bývalý Sovětský svaz. V Japonsku byl používán Xylitol, například k resuscitaci pacientů z diabetického kómatu. V roce 1975 finská společnost začala jako první skutečně ve velkém měřítku produkci Xylitolu ve městě Kotka. Současně výroba probíhala ve spolupráci švýcarskou společností (F. Hoffmann La-Roche).Tyto dvě společnosti založili společný podnik v roce 1976 Xyrofin. Ostatní společnosti se zakládaly po celém světě: Japonsku, Číně, Německu a Itálii. Tyto lokální výrobci zásobovali především domácí trhy. Před rokem 1970 byl Xylitol používaný hlavně v těchto zemích jako sladidlo v diabetické dietě nebo při speciální výživě (inzulínová terapie). Xylitol se začal používat pro dentální účely až v roce 1970. První Xylitol žvýkačky byly vyrobeny ve Finsku v roce 1975 a v USA v témže roce, ale o několik měsíců později.

 

Společnost Lotte využívá k výrobě svých žvýkaček výhradně nejkvalitnější finský 100% xylitol.

 

  • Má prospěšné účinky na dásně a zuby
  • Likviduje bakterie v ústech a tak bojuje proti vzniku zubního kazu
  • Xylitol má léčivé účinky na zažívací trakt
  • Xylitol v malých dávkách stabilizuje metabolismus u diabetiků
  • Přírodní nerafinovaný cukr
  • Plně nahrazuje chemicky vyrobená sladidla ve žvýkačkách ,,bez cukru´´